Afvallen als ruiter

nov. 08, 2023

"In 2021 had de helft van de Nederlanders van 18 jaar of ouder overgewicht." aldus het CBS.

Dat betekent dat een behoorlijk aantal ruiters dus ook met overgewicht te maken heeft. En dat vind ik erg. Waarom? Omdat overgewicht je gezondheid aantast. Meer vetmassa hebben dan goed is voor jouw lichaam kan allerlei vervelende complicaties geven, zoals ontstekingen, hart- en vaatziekten en slijtage van gewrichten. Maar het kan bijvoorbeeld ook zorgen voor negatieve gedachten. Tot aan een depressie toe.


Deze complicaties hebben negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het leven van mensen met (ernstig) overgewicht. En voor ruiters, ook voor hun paarden. Niet alleen omdat de ruiter mogelijk te zwaar is voor het paard. Zaken als negatieve gedachten, een verhoogde hartslag of een snellere ademhaling werken door op het zenuwstelsel van het paard. Een paard kan dus ook echt last hebben van de klachten die gepaard gaan met overgewicht bij de ruiter.


Let's settle this once and for all...


Alright, genoeg 'enge woorden'. Maar ik start hier bewust mee om je één ding alvast heel goed in je oren te knopen: in mijn visie gaat afvallen niet alleen maar over 'er goed uitzien in het zadel'. Of: 'voldoen aan het ideaalbeeld van een slanke ruiter in de ring'. En geloof me: ik heb al meerdere keren het verwijt gehad dat ik bijdraag aan deze punten omdat ik ruiters help om af te vallen. Ik word daar een beetje (of heel erg) verdrietig van 😑


Het is oké om af te willen vallen als ruiter. Punt.


Ik heb al op meerdere stallen gemerkt dat juist het punt afvallen als ruiter met een soort argwaan ontvangen werd. Er lijkt een soort angst of taboe omheen te hangen. Maar het is tijd om dat taboe te doorbreken. Het gaat niet om een ideaalbeeld. Het gaat om de mentale en fysieke gezondheid van alle ruiters die kampen met overgewicht. Laten we dus met z'n allen vooral kijken hoe we elkaar hierin kunnen helpen. Zonder verwijten. Want wat schieten we daarmee op?


Heel veel ruiters willen gewicht kwijt.


In het voorjaar van 2023 deed ik een klein marktonderzoek onder mijn volgers op Instagram. Ik vroeg daar onder andere naar de doelen van de ruiters die meededen. Het nummer één doel dat genoemd werd, door meer dan de helft van de ruiters, was afvallen. Dus, als jij ook graag gewicht kwijt wil, weet dan dat je lang niet de enige bent in de paardenwereld. En, lees in dit geval nog even verder.


Want de rest van dit artikel geeft je nog drie belangrijke punten om rekening mee te houden als jij als ruiter gewicht wil verliezen.


Er bestaat geen goed of slecht, gezond of ongezond eten.

Soms vraagt een ruiter mij of bepaalde voeding gezond is. Dan zeg ik: een donut of een pizza eten is ook gezond 😉


Zodra jij eten goed of slecht noemt, krijg je een negatieve verhouding met eten. Wat wel belangrijk is, is bewust kiezen welke voedingsmiddelen je combineert om ervoor te zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en niet te veel calorieën consumeert. Even heel simpel uitgelegd: kies jij ervoor om Bossche bol te eten? Prima, geniet ervan. Maar houd er dan rekening mee dat je al aardig wat suikers en vetten binnen hebt gekregen, en het voor de rest van de dag dus belangrijk is om tragere koolhydraten en eiwitten te eten. Het gaat dus om de combinatie van voedingsmiddelen die je dagelijks kiest.


Koolhydraten en vetten zijn gezond en je lichaam heeft ze nodig.

Laat ik het meteen duidelijk maken: koolhydraten en vetten zijn essentieel voor je lichaam. Ze zijn niet je vijand. Wat wel van belang is, is de juiste balans vinden die bij jou past.


Als ruiter heb je voldoende eiwitten nodig, want eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren. En die gebruik je veel op stal en in het zadel. Maar dat betekent niet dat koolhydraten en/of vetten slecht of onnodig zijn. Ze maken je ook niet dik. Voor koolhydraten is het bijvoorbeeld slim om te kiezen voor volkoren producten. Deze bevatten meer vezels en voedingsstoffen dan hun geraffineerde tegenhangers.


Als je af wil vallen, hoef je niet dagelijks je eten bij te houden.

Tenzij jij dat mega interessant vindt. Of prettig vindt om te doen. Maar voor de meeste ruiters zal dit vooral al snel tegen gaan staan.


Als ik een ruiter begeleid in het verliezen van gewicht, starten we altijd met een aantal dagen de voeding bijhouden. Dat doe ik 1. omdat het mij enorm veel informatie geeft over de eetgewoontes, en 2. omdat ik het voedingsdagboek gebruik om de ruiter te leren wat wel en wat niet handig is als het aankomt op eten en drinken. Vervolgens gaan we, afhankelijk van het precieze doel, naar af en toe een aantal dagen bij houden. Bijvoorbeeld 1x per maand 2 a 3 dagen. Zo blijf je scherp op wat je eet. Zonder dat het bijhouden je tegen gaat staan. Want dat maakt het juist moeilijker om af te vallen. Je eten bijhouden gaat niet om streng zijn. Het gaat om inzicht.

Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd. Wil jij nou ook graag gewicht kwijt? Heb je al het een en ander geprobeerd, maar lijkt niets te werken voor jou? Geef de moed dan niet op. Iedereen kan afvallen. Jij ook. Je moet alleen wel weten hoe je dit het beste doet. Zodat je je streefgewicht bereikt. En ook behoudt.


Wil jij ook graag gewicht kwijt als ruiter? En ben je benieuwd waarom alles wat je al geprobeerd hebt, niet werkte? Ik kijk graag met je mee. Vraag gelijk even een gratis online Ruiterstrategiesessie aan. We bespreken tijdens deze sessie sowieso:


  • Waarom alles wat je tot nu toe hebt geprobeerd om gewicht te verliezen niet werkte,


  • En welke aanpak jou wel helpt.
Aanvragen doe je via deze knop

Bedankt dat je de tijd genomen hebt om dit artikel te lezen.


Met sportieve groetjes,


Suzanne, jouw persoonlijke ruitercoach 🏇

Zelfgemaakte cruesli (krachtvoer) voor ruiters. Snel en simpel.
07 nov., 2023
Oke, eerlijk. Eerst dacht ik: dit is zo simpel, hier hoef ik geen recept voor uit te schrijven. Gooi gewoon van alles bij elkaar wat je lekker vindt, gebruik de juiste verhouding tussen de vaste en vloeibare ingrediënten en klaar is kees. Maar om het toch super simpel te maken voor jou: Hier is een super simpel en snel recept om 30 dagen lang te kunnen genieten van jouw zelfgemaakte en gezonde cruesli 🥣🎉
03 nov., 2022
Waarom het niet verstandig is om als ruiter tijdens het paardrijden continu je buikspieren aan te spannen. En hoe het dan wel moet!
16 aug., 2022
In deze blog leg ik je o.a. uit wat de ruiterspier is en welke klachten ermee samen kunnen hangen. Ik geef je ook wat voorbeelden van oefeningen waarmee je deze en de omliggende spieren kan versterken. Elke ruiter zou dit moeten weten, dus lees snel verder!
door Suzanne van Stable & Fit 11 aug., 2022
Wat maakt paardrijden wel of geen sport? En waarom? En wat zijn de voordelen van sporten naast het paardrijden? Dat bespreek ik in deze aflevering van de Ruiterdoelen podcast met Nathalie!
Meer posts
Share by: